Η Βόνιτσα είναι παραλιακή πόλη, κτισμένη στη νότια πλευρά του Αμβρακικού κόλπου σε υψόμετρο 10 μέτρα και έδρα του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Ένα από τα σηματικότερα αξιοθέατα της Βόνιτσας είναι το ενετικό κάστρο της, το οποίο είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα της Ελλάδας. Κτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα (γύρω στα 1070) από τους Ενετούς, όταν αυτοκράτορες του Βυζαντίου ήταν οι Κομνηνοί που τους παραχώρησαν το προνόμιο να κτίσουν το φρούριο και να εκμεταλλευτούν εμπορικά το λιμάνι. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης αρκετοί παλαιοί ναοί (της Παναγίας κοντά στο λιμάνι, ο μητροπολιτικός του Αγίου Σπυρίδωνος και του Αγίου Νικολάου).

Ο ταξιδιώτης δεν θα πρέπει να παραλείψει μια βόλτα στο όμορφο νησάκι της Κουκουμίτσας. Η Κουκουμίτσα είναι το γραφικό κατάφυτο νησάκι που συνδέεται με μια νεόκτιστη πέτρινη πεζογέφυρα με την απέναντι στεριά και αποτελεί ιδανική επιλογή για έναν αναζωογονητικό απογευματινό περίπατο. Ανάμεσα στα καταπράσινα πεύκα, μικρό και ταπεινό «κρύβεται» το εκκλησάκι του Αγίου Νεκτάριου, στο οποίο παλαιότερα οι πιστοί έφταναν με τα πόδια, διασχίζοντας τα νερά.