Το Μοναστηράκι ανήκει στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στην πρώην επαρχία Ξηρομέρου, 18 χιλιόμετρα από την Πάλαιρο, σε υψόμετρο 340 μέτρα στα Ακαρνανικά όρη.

Πηγαίνοντας στην κεντρική πλατεία κι ανεβαίνοντας το γεφυράκι θα δεις τον ποταμό Κεφαλόβρυσο που διασχίζει το χωριό. Χάρη σε αυτόν 4 νεροτριβές λειτουργούν μέχρι σήμερα. Ο συγκεκριμένος ποταμός όμως προκαλεί ένα θαύμα της φύσης που δεν είναι άλλο από τον καταρράκτη του Σεπετού ύψους 80 μέτρων! Εκεί θα δεις το σπήλαιο της Νεραιδοσπηλιάς που είναι ανεξερεύνητο.

Η κεντρική πλατεία του χωριού περιτριγυρίζεται από παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες. Πλατάνια ρίχνουν τη σκιά τους στον πλακόστρωτο δρόμο και δροσίζουν το μέρος.

Στην είσοδο του χωριού, σας περιμένει ο καταρράκτης του Σεπετού, ύψους 80 μέτρων, με τη νεραϊδοσπηλιά του, που είναι ομολογουμένως το πιο παραμυθένιο αξιοθέατο του χωριού. Η παράδοση αναφέρει την ιστορία μιας όμορφης κοπέλας, που όταν ο πατέρας της απαγόρευσε να παντρευτεί τον αγαπημένο της, εκείνη πήδηξε από την κορυφή του καταρράκτη. Σώθηκε όμως από μία νεράιδα. Όταν ο πατέρας είδε την κόρη του να επιζεί, της επέτρεψε να παντρευτεί το παλικάρι που αγαπούσε. Έκτοτε, οι επισκέπτες εύχονται να δουν κι αυτοί τη νεράιδα του μύθου.

Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την παραδοσιακή νεροτριβή η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για πλύσιμο μάλλινων υφαντών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό της νεροτριβής έρχεται κατευθείαν από τα Ακαρνανικά Όρη.

Μόλις 3 χλμ μακριά βρίσκεται ο μικρός οικοσμός της Κορπής. Η Κορπή είναι γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα για το νερό που διαθέτει και που εμφιαλώνεται στο εργοστάσιό της. Εκεί θα βρείτε και τις ιαματικές πηγές της Κορπής έχοντας την ευκαιρία να απολαύσετε το νερό απευθείας από την πηγή του με φόντο το πράσινο των δέντρων.